Terugblik op Jubileumfeesten 2012 - Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara

Ga naar de inhoud

400-jarig bestaan groots gevierd op De Ruwenberg

Glorieus jubileumfestijn van de Gestelse Guld

“Met volle teugen genoten.” “We hebben kippenvelmomenten beleefd.” “ Het waren drie hele mooie dagen.”  Een greep uit de loftuitingen die gilde St. Anthonius en St. Barbara ten deel vielen tijdens en na afloop van de jubileumdriedaagse op en rond conferentiehotel De Ruwenberg. De jubileumviering in het kader van het 400-jarig bestaan werd een feest in het kwadraat. Mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors conferentiehotel De Ruwenberg en Rabobank Dommel en Aa.

Het 400-jarig bestaan was groots aangepakt door de Gestelse gildebroeders. Het jubileumweekend kende op vrijdag 1 juni een vliegende start met een goed bezochte receptie. Vele vertegenwoordigers van het Gestelse verenigingsleven, maar zeker ook uit de gildewereld kwamen St. Anthonius en St. Barbara feliciteren. Rond de klok van half 9 kreeg het programma een spetterend vervolg met DommelPop. De feesttent stroomde vol en jong en oud genoten van een staalkaart van poptalent van hoofdzakelijk Gestelse origine.  DommelPop, vlot gepresenteerd door Paul van Gestel, bracht de stevige en gepassioneerde rock van MEGA op één podium samen met jonge zangtalenten. Saskia van Boxtel, Zjoske Michielsen, Liselotte Schellings,  Lenneke Blokx en Simone Romijnders zorgden voor ontwapende momenten en soul. Het afsluitende optreden van de Gestelse Toppers was de slagroom op de taart met medleys van bekende nummers.

Gestelse Gildedag
De ‘ Open Dag’ van het gilde bleek een schot in de roos. 45 teams hadden zich voor de Gestelse Gildedag ingeschreven en namen het tegen elkaar op bij de verschillende gildedisciplines. Dit alles onder een heerlijk zonnetje. De bierwagen van de Gestelse Pomp voorzag de deelnemers van bier en fris en paste perfect bij de 100% Gestelse ambiance. Winnaar van de Gestelse Gildedag was het team Geriko (Ad Pijnappels, Tonny Vesters, Jo van Zandvoort, Cor van Hesewijk). De tweede prijs werd opgeëist door het team van CV De Mazzel (Wilbert Bekkers, Arno Smies, Gert-Jan Gertsen, Henk Schep).  Het team Gestelse Pomp 4 (Geert Smulders, Wendy Meinders, Peter van Grinsven, Rita van Stiphout) legde beslag op de derde plaats. De individuele strijd om de titel Jubileumkoning kende een spannend verloop. Het was Harrie Broeren die uiteindelijk met deze bijzondere titel aan de haal ging.

Slotdag vol folklore en nostalgie
Op de afsluitende jubileumdag vloeiden gildefolklore en nostalgie samen. In het kader van de Kringdag Maasland ontving het Gestelse gilde zondag 3 juni maar liefst 41 gildes van de Kring Maasland. De gastheren presenteerden zich met nieuwe uniformen in volle glorie. De dag werd geopend met een Heilige Mis in de fraai versierde Michaël-kerk. Voor de muzikale omlijsting zorgde het gildekoor uit Dinther. Na de mis volgde de lunch en de ceremonie van de Erewijn voor vertegenwoordigers van de gildes en het wereldlijke en kerkelijke gezag in De Ruwenberg. Dorpsdichter Gé van Berkel zorgde met een poëtische afsluiting voor een schitterend eerbetoon aan de gildes.

De weergoden lieten het op de slotdag fors afweten. Maar de soms heftige regenval kreeg de glimlach niet van de gezichten van de ruim 1000 gildebroeders en –zusters. Frans Gerritsen uit Elshout kroonde zich bij het geweerschieten tot Koning van de Kring Maasland en werd samen met de prijswinnaars van de andere disciplines door kringhoofdman Jac Goudsmits onderscheiden met gildezilver in de bomvolle en sfeervolle feesttent.

In de kantlijn van de Kringdag vond de oude ambachtenmarkt Gestels Goed plaats. Ook de tentoonstelling over Oud Gestel en de videofilm over Gestel in vroegere tijden waren voor veel bezoekers gewaardeerde knipogen naar het verleden.  De swingende muziek van Gestel United en het optreden van een dansgroep uit Estland behoorden ook tot de aangename verrassingen waarmee het gilde uitpakte.

Basis voor toekomst
Het vele voorbereidende werk van de Gestelse gildebroeders is beloond, gezien de vele positieve en enthousiaste reacties. Het gilde heeft alle reden met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. Met de aanwas van nieuwe leden en de getoonde betrokkenheid van vele Gestelnaren ligt er een stevig fundament om de historische rol van St. Anthonius en St. Barbara te verbinden met de moderne tijd. Hoofdman Thieu van Berkel: “We willen graag alle mensen bedanken die gevraagd en vaak spontaan hun diensten hebben aangeboden en ons hebben ondersteund in welke vorm dan ook. We zijn iedereen zeer erkentelijk hiervoor en voelen ons zeer verguld.”

Elders op deze website  zijn fotoreportages te zien  van de jubileumdriedaagse.

(c) 2011-2022 Gilde Sint Anthonius en Sint Barbara / Mari van Oorschot
Terug naar de inhoud